Wij zijn met onze klanten meegegroeid - Ondernemer centraal

Kwekerij Wouters in Ens

“Wij zijn met onze klanten meegegroeid”


De broers  René (links) en Ad Wouters stapten vijfentwintig jaar geleden in het tuindersbedrijf dat hun Brabantse vader in 1955 aan de Enserweg 3a in Ens was gestart. Onder hun leiding groeide de kwekerij uit tot een groot en modern bedrijf van 36 hectare, verdeeld over drie vestigingen. “We zijn met onze klanten meegegroeid.”

 

Wouters kweekt inmiddels ruim vijfhonderd verschillende soorten en kleuren eenjarige zomerbloeiers in potten. “Vijftig tot zestig procent daarvan gaat via centrale inkooporganisaties naar het buitenland, zoals Duitsland en Scandinavië”, zegt René die binnen het bedrijf verantwoordelijk is voor de planning en in- en verkoop. “Zo’n dertig procent gaat naar grote tuincentra en bouwmarkten en de rest vindt zijn weg naar de consument via de Cash & Carry in Ens waar winkeliers en markthandelaren terechtkunnen.”

 

Al in de jaren ‘80 maakte de toen nog kleinschalige kwekerij een belangrijke omslag door rechtstreeks aan klanten te leveren. Dit zorgde voor een grotere winstmarge dan de veiling. En door het directe contact met de afnemers kon ook beter op maat worden geproduceerd. “We kweken nu uitsluitend naar behoefte, doordat we ieder jaar afspraken maken met onze afnemers. Zo kunnen we de productie goed inplannen en lopen we ook minder risico in tijden van crisis”, aldus René.

 

Doordat er steeds grotere klanten bijkwamen, zoals winkelketens, groeide Wouters ‘noodgedwongen’ mee. Eind jaren ‘80 werd het naastgelegen bedrijf gekocht waar een kas stond van 2,5 hectare. “Daarna zijn we om de twee jaar uitgebreid. Vorig jaar hebben we een bedrijf aangekocht in IJsselmuiden, waar de derde generatie Wouters, de zoon van Ad, de leiding heeft.” Het bedrijf telt inmiddels vijfendertig medewerkers en maakt daarnaast gebruik van uitzendkrachten. “We werken overigens niet alleen met mensen uit het buitenland”, benadrukt hij. “Ons vast personeel komt gewoon uit Nederland en we hebben veel jongeren uit de regio aan het werk.”

 

Modernste kas van Europa

René Wouters heeft voor het vergroten van zijn kennis veel studieclubs bezocht en reisde regelmatig naar het buitenland. Mede daardoor kon het bedrijf zes jaar geleden aan de Enserweg 19 een hypermoderne kas bouwen waar volop gebruik gemaakt wordt van robots. “Dat is de modernste kas van Europa binnen ons vakgebied”, stelt René.

 

Daarnaast heeft de kwekerij veel aandacht voor milieu en duurzaamheid. “We hebben een warmtekrachtkoppeling die warmte levert aan de kas en stroom aan het net. Daarmee kunnen we een heel jaar lang Ens en Kraggenburg van stroom voorzien. Ongedierte bestrijden we bij voorkeur preventief met insecten zoals sluipwespen”, vervolgt hij,  “en bij het afval scheiden we plastic en compost.” Ook wordt samen met leveranciers gewerkt aan de ontwikkeling van een biologisch afbreekbare pot. Tenslotte zijn er ontwikkelingen op het gebied van veredeling, zegt René. “Maar meer vertel ik daarover niet. Dat houd ik liever nog even geheim.” 
https://www.kwekerijwouters.nl/

 

Wouters wint OVG-Ondernemersprijs

In april ontving Kwekerij Wouters de eerste OVG-Ondernemingsprijs. Het bedrijf scoorde hoog op innoverend vermogen, creativiteit, reputatie, financiële positie en duurzaamheid. De prijs is door de Ondernemersvereniging Groendorpen in het leven geroepen, omdat de 375 bedrijven in het buitengebied een belangrijke rol vervullen in de leefbaarheid van de dorpen en de regionale economie. Lees het volledige juryrapport op www.noordoostpolder.nl/ondernemen

 

ad en rene

 

bron: Ondernemer Centraal Noordoostpolder - juni 2013


[terug]

Home | Kwekerij Wouters | In de media | Wij zijn met onze klanten meegegroeid - Ondernemer centraal
arrow
nl de en
FvdS_Festivalcolours_MGL0011_3

FvdS_Festivalcolours_MGL0011_3

10
FvdS_Festivalcolours_MGL0096-3

FvdS_Festivalcolours_MGL0096-3

10
FvdS_Festivalcolours_MGL0202-3

FvdS_Festivalcolours_MGL0202-3

10
FvdS_Festivalcolours_MGL0283-3

FvdS_Festivalcolours_MGL0283-3

10
FvdS_Festivalcolours_MGL0332-3

FvdS_Festivalcolours_MGL0332-3

10
FvdS_Festivalcolours_MGL0337-3

FvdS_Festivalcolours_MGL0337-3

10
FvdS_Festivalcolours_MGL0410-3

FvdS_Festivalcolours_MGL0410-3

10
FvdS_Festivalcolours_MGL1381-3

FvdS_Festivalcolours_MGL1381-3

10
Kwekerij Wouters | ymake